Pages - Menu

Saturday, January 31, 2015

Resepi kuih keria

Yeah.. hari ni hari Sabtu..

Tapi Sheila kerja :(

Tapi tak apa. Sebelum memulakan kerja kita baca bismillah dulu. Lepas tu buat 1 post kat blog... hihi...

Ini cerita 2 minggu lepas. Masa beli barang-barang dapur, ternampak pulak keledek. Terus cik abang kata nak beli.

Ha.. Apa lah yang terlintas kat kepala dia tu?

Rupanya nak minta isteri dia yang comel ni buat kuih keria. Haha... Sheila ni tak reti sangat buat kuih. Tapi bila dah duduk rumah sendiri ni, explore la macam-macam. Tapi dont worry. Sekarang kan semua hujung jari...

Tada... ni lah hasilnya...


Nak buat kuih keria ni tak ada lah susah sangat. Senang lah, walaupun Sheila ni first timer.

Bahan-bahan nak buat kuih keria:

1. Mestilah keledek. Keledek oren boleh, keledek purple pun boleh.
2. Garam
2. Tepung gandum
3. Ada yang campur tepung ubi sesudu. (Saya tak letak, sebab tak ada stok tepung ubi kat dapur)~ orang kata ni untuk melembutkan lagi kuih keria korang tu.
4. Sesudu besar marjerin. (Yang ni saya pepandai tambah.. hihi)
5. Gula dan air untuk sira.

Proses pembuatan kuih keria:

1. Rebus keledek sehingga lembut. Jangan lupa masukkan garam sesudu ye.

2. Bila keledek dah empuk, buang air rebusan dan biarkan keledek sejuk.

3. Lenyek keledek. Sheila guna lesung je.. haha.. Senang..


4. Masukkan marjerin sesudu.

5. Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit.

6. Uli sehingga tepung lekat di tangan.

7. Bentukkan seperti gelang. Opsss..  sapu dulu tapak tangan dengan tepung untuk elakkan bancuhan lekat di tangan.


8. Bila dah siap semua, bolehlah goreng ye.

9. Untuk sira, masukkan 3 sudu gula dan 2 sudu air. Masak sehingga keluar buih. Kemudian masukkan terus keria yang dah goreng tadi. Gaul gaul sampai gula kering.

10. Siap untuk di makan.

2 comments:

ros_reeza said...

Salam kenal. Ros follow sini ;)

Sheila Mutalib said...

Wsalam.. nice to meet u.. thanx follow sy.. done follow back ros.. :D