Pages - Menu

Saturday, October 29, 2016

Gali ilmu kat blog Adlil Rajiah @ Jiji

Assalamualaikum.

Hmm... berhari2 kat hospital ni tak taw nak apa. Tak kan nak tolong doktor ngan nurse kat sini pulak. Nanti tak pasal Sheila kena penyepak kang. Sibuk kerja orang lain. Haha...

So bila dah terlepak je atas katil ni, aktiviti lain selain tido ialah men-scroll henpon la. Dari Whatsapp ke Facebook, lepas tu Lazada, lepas tu Google... Bosan lagi kita selfie ngan baby pulak. Itu jela aktiviti Sheila hari2 kat hospital. Kalau suami datang boleh la bercinta sekejap. Kalau tak, bergosip la dengan mak2 yang lain. Dah nama pun pompuan, gosip tu tak boleh tinggal. Haha...

Antara benda yang Sheila scroll kat Google tentang homescholling. Tetiba rasa nak mendidik anak2 kat rumah pulak. Yela, menghitung cuti pantang nanti, nak jugak ada aktiviti menarik ngan anak2 nanti. Especially Nia. Dia dah nak mula pergi pra-sekolah tahun depan. Sheila da mh register kan dia kat PASTI dekat2 dengan rumah Sheila.

Dan Sheila terjumpa blog yang best, banyak info pasal homescholling dan parenting.

Blog Adlil Rajiah ~ antara blogger yang memang glemer dengan sharing info parenting.

Ok. Sekarang tengah buat reverse osmosis kat blog Rajiah @ Jiji. Nak gali ilmu2 parenting yang lepas2.

Friday, October 28, 2016

Cerita hero saya

Assalamualaikum.

Sambung cerita pasal hero saya...

Malam tu saya kat wad dan baby dalam inkubator. Tak dapat kitorang tidur sewad berkenal2an. Sedih kan... Tak apa lah, janji Sheila tau baby sihat..

22.10.16

Pagi2 lagi Sheila dah bersiap nak naik ke wad 6C, nak tengok baby. Tapi... Sheila dapat tengok kejap je. Tak dapat pegang pun. Sebab Sheila tengah sakit mata. Makin le menyedihkan. Sheila turun semula ke wad. Menunggu doktor meronda, harap2 Sheila boleh discharge la.

Sheila tak ada masalah, dan boleh discharge petang tu. Baby masih lagi kena wad.

23.10.16

Sheila berpantang di rumah mentua, berurut untuk kali pertama. Tak ke hospital hari tu, sebab Sheila still tak ada susu, tak dapat nak hantar ke baby. Sheila pun memang tak boleh pegang baby sebab mata still merah lagi. Risau nya dalam hati ni. Macam mana lah baby kat hospital kan...

24.10.16

Sheila ke hospital. Tengok baby. Alhamdulillah, dapat pegang dan susukan. Dari pukul 11 sampai pukul 4 petang berkepit je la dengan baby. Nurse beritau boleh dapat katil kalau nak wad dengan baby. Baby dah boleh kua dari inkubator. Dah cabut dah segala salur2 getah kat kaki baby. Lega bila tengok baby dah tak ada semua tu. Tapi Sheila kena balik hari tu. Nak settle kan urut lagi 1 kali. And esok boleh lah bersama2 baby wad di hospital.

25.10.16

Sheila datang lagi ke hospital, tengok baby. Berat baby turun 1.6 kg. Kesiannya... Sheila dah ready nak wad dengan baby. Barang2 semua dah bawa. So malam pertama dengan baby. Lega! Tapi menjerit hati ni nak balik. Nak bawa baby balik...

26.10.16

Pukul 5 pagi, siapkan baby. Lap badan, pusat. Susukan. Dan timbang. Naik 1.66 kg. Alahai! Naik sikit je. Takpelah. Janji naik. Kena tambahkan effort menyusu baby lagi...

Baby tak mau tido je. Wake up! Wake up!

28.10.16

Hari yang di tunggu2. Ada timbang hari ni. Lepas ke tak berat baby?

Tapi...

Sedih... 1.73 kg... Lagi 0.02 kg je lagi nak capai berat discharge. Bertuah betul timbang ni. Bagi la berat baby 1.76 kg. Boleh lah Sheila keluar dari hospital dengan senang hati.

Dan sekarang kena overtime nak bagi susu kat baby. Baby tak mau malas2 ye. Tak mau tido je. Nanti berat da ok, ade pulak kuning. Tak mau la ye nak. Semua kat rumah tu tak sabar nak jumpa hero sulung ni. Lagi2 kakak Nia.

So kita tunggu Isnin ni. Harap2 berat baby naik dan naik lagi... Amin...

Friday, October 21, 2016

Selamat datang hero Sheila!

Assalamualaikum.

Lama tak post kat sini. Ada je cerita nak share, cuma asik jadi draft je.. haha..

Tapi hari ni Sheila nak kongsi cerita. Bukan hanya untuk pembaca yang tersinggah kat belogsheila ni. Tapi untuk kenangan sheila sendiri...

Sekarang ni Sheila ni HTAR Klang. Alhamdulillah, Sheila dah selamat melahirkan baby lelaki semalam jam 6.03 petang. Secara normal tapi induce. Berat baby cuma 1.7 kg. Sheila terpaksa admit awal 36w6d sebab baby SGA (boleh baca kat sini) dan air ketuban kurang.

Flashback cerita semalam.

21.10.16 - Sheila ada appoiment dengan pakar untuk buat ultrasound. Ni ultrasound yang ke2. Sebelum ni pada 13.10.16.. Sheila memang ada masalah baby kecil atau SGA.. Nak kata risau, tak jugak. Sebab Medina dulu pun SGA, lahir berat 2.13kg.. Dhaniyah pun tak besar mana, 2.45kg je masa lahir.. Ibu Ayah nya comel, tu yang baka2 sume comel belaka..

Doc beritahu result ultrasound yang saiz baby still kecil 1.9kg je.. dan yang merisaukan air ketuban kurang.. sangat kurang doc kata. So Sheila kena terpaksa di admit segera dan induce untuk paksa bersalin.. YaAllah! Masa tu tak taw perasaan Sheila macam mana. Walaupun anak ke3, tapi nervous still ada. Minggu ke36. Rasa macam awal lagi. Barang nak ke hospital memang da siap. Tapi tak bawa lg. Haha.. kononnya lambat lagi. Refer kes Medina, minggu 38 baru kena admit.

Suami terpaksa balik hantar Dhaniyah dan Medina ke rumah mertua kat Meru dan ambil barang kat rumah. Nasib baik la dekat dengan mertua..

Lebih tragis, henpon Sheila tertinggal dalam kereta masa suami nak balik. Huh.. berkejaran Sheila nak call suami. Nasib baik ada sorang uncle india ni bagi pinjam henpon dia. Dapatlah call suami minta hantar telefon..

Masuk semula ke bilik ultrasound, tunggu nurse untuk bawa masuk ke wad.. siap daftar semua, pkl2 Sheila dah start CTG.. Doc beritahu induce hari ni jugak sebelum pukul 5. Harap2 suami dapat sampai sebelum tu.

3 petang

Doc check bawah. Tiada laluan. Dan terus masuk ubat induce. Kena baring selama sejam. Tak boleh bangun dan kencing.

4.15 petang

CTG semula. Huh.. Masa tu construction da makin kerap. Suami pun da sampai masa tu. Alhamdulillah, suami ada teman masa dah terasa sakit.. Balik semula ke katil. Makan nasi ayam sebab dari tgh hari tak makan lagi. Lapa tapi tak ada selera. Sakit da makin kerap. Makan pun tak habis. Suami beli coklat sneekers. Nak bagi bertenaga. Risau tak makan banyak tadi.

5 petang

Contruction makin kerap. Alhamdulillah, ubat induce ni memang cepat kesannya pada Sheila. Ada orang kadang sampai terpaksa masuk ubat 2 - 3 kali.. lebih kurang 5.15 camtu, Sheila dah terasa ada air keluar. Sheila agak tu air ketuban. Suami panggil nurse, terus kena ke katil CTG. Sepatutnya nak buat CTG lagi dan masukkan apa ntah untuk tambah air ketuban. Doc ingat just leaking. Tapi nurse minta cek jalan. Masa tu kepala dah terasa. Jalan dah bukak 8cm. Huh... terus arahan tolak ke labour room. Suami follow je. Tapi tak dapat masuk. HTAR Klang memang tak benarkan suami masuk kecuali ada kes tertentu.

Sheila di tolak ke labour room. Sampai di labour room Sheila dah bersedia nak bersalin. Check jalan, nurse suruh tahan dulu. Waa.. tak boleh tahan. Rasa nak push je. Nurse stand by alas semua, dan ready untuk push. Push! Push! Rasanya 2 x push. Dan Alhamdulillah baby selamat keluar. Dan lagi2 bersyukur, Sheila dapat baby boy. Memang tak sangka sangat. Sebab semua kata perut Sheila sama macam pregnant sebelum ni. Sheila pun tak alami rasa pregnant yang terlalu berbeza dari sebelum2 ni. Cuma terlebih penat, Sheila ingat tu faktor umur. Dah 3 series la kononnya.. haha.. Baby boy! Mesti suami happy sangat dah ada geng..

Nurse nak keluarkan uri. Check laluan. Nasib baik kali ni langsung tak ada koyak dan tak perlu jahit. Happy nya Sheila. Baby comel sangat 1.7kg..

Tapi sedih :(

Baby Sheila dikategorikan baby pramatang. So terpaksa masuk dalam inkubator. Sheila cuma dapat cium dan lepas tu dah tak tengok lagi... sedihnya!!!

Sambung next post~

Friday, May 13, 2016

Sambal hitam orang Pahang

Assalamualaikum.

Whoooo.... tiup habuk ni banyak sangat da kat belogsheila. Sebulan lebih tak mengupdate. 'Rajin' sangat. Hahaha...

Dan malam ni terlebih rajin.

Siapa kat sini suka makan Sambal Hitam Pahang? Angkat tangan! Sheila suka sangat. Tapi bukan Sheila buat sendiri pun. Order dengan member. Nak buat sendiri? Huh.. tengok resepi pun dah rasa jenuh, apatah lagi nak membuat sambal hitam tu.

Baca share2 dari orang yang dah membuatnya, lama nak merebus belimbing buluh tu. Boleh sampai hitam buntut periuk. Kakngah Sheila pernah buat, dia guna tin susu anak dia. Sebab tak nak periuk hitam. Tu yang terbantut tangan ni nak membuat sambal hitam tu.

So kalau air liur dah meleleh nak makan sambal hitam tu Sheila order je dengan member.

Tayang sikit gambar sambal hitam pahang. Bagi air liur korang meleleh...

Sambal hitam pahang yang sedap dap dap dap - RM 6 untuk 100gm

Sambal hitam pahang vs Sambal ikan bilis rangup
2 2 sedap pedas meletop... Sheila sukaaaaa!

Zoom sambal ikan bilis rangup - RM 7 untuk 100gm

Dua makanan ni sedap pedas meletop ni Sambal hitam pahang dan Sambal ikan bilis rangup ni member Sheila jual. Kalau korang nak rasa boleh je order melalui Sheila. Tak pun tengok kat facebook tauke Sambal sedap pedas meletop ni kat sini.

Mana yang ada area Sungai Buloh boleh pick up kat rumah je. Mana yang luar kawasan, tauke sambal ni boleh pos taw. Dah pusing 1 semenanjung dah Sambal hitam dengan Sambal ikan bilis ni.

Bak kata Dania; "Tak beli, RUGI!!!"

Wednesday, March 16, 2016

Resepi Kuih Lepat Ubi

Assalamualaikum.

Tadi check post2 lama dari belogsheila. Rak sangka, resepi kek pisang tanpa telur paling tinggi jumlah viewer. Ramai yang nak buat kek pisang agaknya. Hihi...

Sheila pun tak sangka gak. Kek pisang yang Sheila buat hari tu, rasa sedap bangat. Rupa kek pisang tu pun cantik je. Dapat pujian dari officemate sheila. Hihi... kembang hati ni.

Kali ni Sheila nak share Resepi Kuih Lepat Ubi.

Kejadian ni berlaku 2 bulan lepas. Masa Sheila balik kampung di Johor cuti raya cina. Ayah ada beli ubi, banyak gak. Separuh Sheila dah rebus malam tu, pekena dengan sambal tumis ikan bilis air tangan mak. Sedapnya!

Lagi separuh ubi ubi tu nak buat apa ye?

Tetiba terlintas kat kepala ni nak buat lepat. Ok jugakkan. Bahan2 semua ada kat rumah. Mula2 mak kata nak buat petang, tapi Sheila dengan adik nak buat cepat sikit, sebab adik nak balik seremban maghrib tu. Takut tak sempat pulak kalau tunggu mak balik dari balairaya.

Semangat sheila google resepi Lepat ubi.

Resepi Kuih Lepat Ubi

Bahan2 nya:

5 cawan Ubi siap blend (kalau rajin korang sagat, kalau tak rajin korang potong kecik2 dan blend.. cara nak cepat, haha!!!)
2 cawan Kelapa parut
1/2 cawan Santan pekat
1 1/2 cawan gula pasir
5 sb Tepung ubi
1 1/4 cawan Gula merah (masakkan dulu dengan 1/2 cawan air dan tapis)
1 sk Esen vanila
Secubit garam
Daun pisang untuk balut.

Cara buat kuih lepat ubi ni tak susah sangat pun. Ok la untuk first timer macam Sheila dengan adik nak buat.

1. Potong kecik2 ubi dan blend.
Tapis ubinya. Air tapis tu jangan buang dulu. Nak ambil mendakan ubi tadi.
Campurkan ubi yang dah tapis dengan mendakan ubi. Gaul sebati.
2. Masukkan kelapa parut, santan, gula pasir, tepung ubi, air gula merah, esen vanila dan garam. Gaul sebati semua. Hampir siap da tu.

3. Potong daun pisang, layurkan dan lap.

4. Masak air untuk kukusan.
5. Mula membungkus kuih lepat ubi. Caranya masukkan 2 sudu besar campuran ubi tadi, dan lipat. Cara lipat ni tak tahu nak ajar macam mana. Korang imagine je lah kuih lepat kat kedai ye. Haha...


6. Habis bungkus semua campuran ubi tadi. Bolehlah kukus selama 40 minit dengan api sederhana.

7. Sejukkan dan dah boleh hidang.

Yeah! Berjaya membuat Kuih Lepat Ubi. Boleh buat lagi lepas ni.



Sunday, March 13, 2016

Komisyen dari SHOPBACK lagi

Assalamualaikum.

Nak share komisyen shopback lagi. Yeah!!! Sheila dah request payout dari Shopback. Komisyen dari Shopback utk kali ke2.

Seronok!

Sambil shopping, dapat jugak sikit komisyen dari Shopback. Sikit sikit lama lama jadi banyak. Sampai tempoh dah boleh redeem, boleh lah request payout. Minimum komisyen yang boleh kita request RM10. Ok la kan.

Pada yang belum register kat shopback. Baik korang cepat register dan mula menyopping melalui shopback. Untung!

Lagi untung kalau korang masukkan email Sheila (sheilamutalib@yahoo.com) dalam bahagian referer. Nanti korang boleh dapat bonus RM5. Kalau tak ada referer, korang takkan dapat bonus tu. Dah rugi...

So, apalagi. Moh le register shopback cepat. Cepat register, cepatlah korang dapat merasa komisyen.


Wednesday, February 17, 2016

Jom tukar ke Umobile

Assalamualaikum.

Waaa.. tajuk post macam dapat sponsor dari Umobile je.

Actually dah lama Sheila nak story pasal Umobile ni. Sheila dah beralih arah ke line Umobile. Lebih kurang 3 bulan. Dari asalnya Celcom tukar ke Digi, tukar semula ke Celcom dan sekarang ke Umobile. Nombor Sheila masih kekalkan nombor lama, sebab sayang kan nak tukar2 nombor lain. Nanti susah kawan-kawan lama nak contact. Lagi la sekarang ni dah kerja, tak ada lah nanti client tak dapat nak cari.

Selepas 3 bulan bertukar ke Umobile ni, Sheila rasa setakat ni sangat puas hati dengan servis yang Umobile bagi. Pakej line Umobile yang murah dan berbaloi. Ada banyak pakej tau. Paling murah pakej U28. Ni husband Sheila pakai. Sheila pakai pakej Hero atau P70. Pakej2 ni masing2 ada dapat sms atau minit panggilan percuma.

Yang ni Sheila dapat masa nak tukar ke Umobile. So sheila pilih pakej P70. Bolehlah bergayut lama2.




Nak tukar ke line Umobile ni pun tak susah. Korang just pergi ke mana-mana Pusat Servis Umobile dan beritahu nak tukar ke line Umobile. Mereka akan check dulu nama kita samada ada blacklist tak dengan mana-mana syarikat telco yang lain. Kalau ada blacklist mungkin tak dapat lah nak pakai line Umobile ni. Selepas dah isi borang, korang kena bayar deposit sebulan bergantung pakej apa yang korang pilih. Dan Umobile akan bagi 1 simkad baru. Simkad ni belum boleh guna lagi ye. Sebab Umbile nak kena settlekan pertukaran line asal ke Umobile. Biasanya paling cepat 3 hari bekerja.

Macam mana nak pastikan nombor kita dah tukar ke Umobile?

Ha, nanti bila Umobile dah sumbit ke syarikat telco asal kita, Umobile akan bagi sms dan telco yang lama pun akan bagi sms. Korang boleh lagi guna simkad lama sehinggalah line tak dapat. Bila dah tak dapat line tu maknanya dah tamatlah servis telco lama tu. Korang bolehlah masukkan simkad baru Umobile yang korang dapat hari tu. Dan gunalah line Umobile dengan penuh keseronokkan!!!...

Kalau korang tak sempat nak ke Pusat Servis Umobile, korang still boleh tukar ke Umobile tau. Boleh daftar di website Umobile. Ada step-step untuk daftar secara on9. Kalau tak salah, Umobile akan pos simkad baru ke kita. Atau kita boleh beli simkad baru Umobile di mana-mana kedai dan daftar secara on9 untuk kekalkan nombor lama.

Kalau korang rasa musykil atau was-was, korang boleh call Servis Centre Umobile atau email. InsyaAllah diorang akan reply.

Macam mana nak bayar bil Umobile?

Yang ni Sheila share lain kali ye. Tapi make sure korang tukarlah ke Umobile ni. Puas hati sangat!!!

Sheila bagi 5 bintang ***** !

Tuesday, February 16, 2016

Cara beli rumah pertama bagi sesiapa yang belum mempunyai rumah

Assalamualaikum.

Hari ni saja Sheila nak share ilmu hartanah kat korang yang menyinggah kat belogSheila ni. Ilmu ni hasil perkongsian member2 di facebook. Sheila sekarang lagi suka add friend atau follow orang yang suka share pasal ilmu hartanah ni. Suka baca semua perkongsian pengalaman mereka. Antaranya Shafie bustan, Hafiz ejen lelong dan Dr Fadli. Korang boleh la stalker facebook mereka ye. Sangat2 bagus!

Kalau tak salah ni perkongsian dari Dr Fadli. Seorang doktor yang sangat meminati bidang hartanah.

*****

Saya nak kongsi cara beli rumah pertama bagi sesiapa yang belum mempunyai rumah.


1. KEMASKINI KEWANGAN

SEMAK PROFAIL KEWANGAN - A MUST!
1. Senaraikan pendapatan (gaji, elaun, pendapatan sampingan)
2. Senaraikan komitmen / hutang (pembiayaan peribadi / kereta / kad kredit / koperasi / dan lain-lain)
3. Senaraikan pelaburan (ASB / emas / perak / unit trust / saham dan lain-lain)
4. Senaraikan simpanan (Bank / tabung / tabung haji / KWSP / dan lain-lain)
5. Senaraikan cukai / zakat
6. Sediakan bukti dokumentasi pendapatan / pelaburan / simpanan anda.

SEMAK CCRIS
1. Pergi Bank Negara atau cawangan Bank Negara atau AKPK
2. Bawa Kad Pengenalan
3. Bawa cap jari anda
4. Cetak CCRIS

JUMPA PEGAWAI BANK PEMBIAYAAN PERUMAHAN
1. Bawa semua profail kewangan anda.
2. Bawa CCRIS
3. "Walk-in" ke beberapa buah bank berbeza dan jumpa pegawai bank yang menguruskan pembiayaan perumahan
4. Beritahu mereka anda mahu membeli rumah tetapi perlu menyemak kelayakan pembiayaan terlebih dahulu
5. Jika jawapannya positif, mulakan langkah seterusnya. Tentukan berapa harga rumah yang boleh dibeli secara pembiayaan.
6. Jika jawapannya negatif, perbaiki profail kewangan anda. Tambah pendapatan, kurangkan komitmen dan perkasakan dokumentasi.
7. Jika anda tidak berpuas hati, pergi ke beberapa buah bank berbeza kerana setiap bank polisinya tidak sama.

2. PEMBURUAN HARTANAH

MEMBURU HARTANAH PERTAMA

1. LOKASI
• Cari yang dekat supaya boleh duduk sendiri.
• Jika yang dekat terlalu mahal, carilah yang jauh dan murah mengikut keupayaan pembiayaan anda kemudian sewakan dan anda teruskan menyewa hartanah yang dekat.

2. JENIS
• Jika banglo terlalu mahal, pilihlah semi-D.
• Jika masih mahal, pilihlah teres.
• Jika masih mahal, pilihlah kondo / apartmen.
• Jika masih mahal, pilih rumah pangsa / flat.
• Jika masih mahal, pilih rumah kos rendah mengikut syarat.
• Jika masih mahal, anda perlu berguru cara mencari rumah murah.
• Jika masih tak jumpa, nafsu anda terlalu besar untuk dapat yang sempurna segalanya

3. CARA BELI
• Beli dari pemaju (tetapi mahal dan risiko terbengkalai)
• Beli dari pasaran sekunder (subsale) - rumah secondhand. Tak ramai yang nak sebab rumah lama dan takde class. Itu contoh nafsu tinggi hingga sanggup menyewa sampai mati.
• Beli dari lelong - risiko tinggi tetapi kebanyakannya sangat murah. Kalau kasihan kepada pemilik lama, carilah yang tiada penghuni. Setiap hari beratus-ratus unit lelong disenaraikan untuk seluruh Malaysia. Masih kata rumah terlalu mahal?
• Nak percuma? Tunggulah anda dapat harta secara pewarisan. Itu pun kalau dapatlah!

4. BAJET
• Tentukan harga rumah yang ingin dimiliki mengikut hasil perjumpaan dengan pegawai bank di awal cerita tadi
• Masih ada rumah murah contohnya 10,000 (bukit beruntung), 60,000 (damansara damai), 70,000 (puchong) dan lain-lain. Usahakan mencari!
• Jika rumah murah itu anda rasakan jijik, beli dan sewakanlah. Sekurang-kurangnya anda dah ada satu rumah. Penyewa bayar unit anda, dan anda bayar unit yang sewa. Tapi anda tetap dah ada satu unit sendiri walaupun masih menyewa rumah orang lain sampai mati!

5. LEASEHOLD / FREEHOLD
• mana-mana pun boleh!

6. BUMI LOT / NON-BUMI LOT
• jika anda bumiputra, beli mana-mana pun boleh!

BELI SENDIRI @ AGEN

1. Kalau anda yakin anda mahir, silakan beli sendiri. Booking, S&P dan sebagainya. Jika mahirlah ya.

2. Jika anda tak mahir, cari melalui agen. Buru hartanah pertama melalui agen. Agen sedia membantu untuk "mix and match" dan beri nasihat kewangan. Namun pastikan agen yang anda cari itu berkaliber (saya bukan agen walaupun saya berkaliber .. ehem!) dan berdaftar.

SENARAI HARTANAH

1. SUBSALE :
• agen
• facebook group
• laman sesawang : mudah.my, iproperty dan lain-lain
• rondaan ke lokasi yang diingini dan tengok iklan di pagar rumah yang ingin dijual jika ada
• mulut ke mulut

2. LELONG
• agen
• facebook group
• laman sesawang pelelong : ngchaumau, propertyauctionhouse, ehsanauctioneer, eszamauctioneer dan lain-lain (saya pernah kongsikan dalam status sebelum ini)
• laman sesawang berbayar : lelongtips, auctiondata

3 UNIT DALAM PEMBINAAN
• agen
• facebook group
• laman sesawang : mudah.my dan lain-lain
• pasaraya

NILAI PASARAN

1. Semak nilai pasaran
• jurunilai hartanah
• walk-in jumpa pegawai bank bahagian pembiayaan perumahan dan minta mereka tanya panel penilai nilai pasaran unit yang anda minati

2. Ingat! Anda untung ketika membeli jika beli bawah nilai pasaran.

3. BELI HARTANAH PERTAMA

BELI UNIT PERTAMA ANDA

1. Pilih unit yang anda senarai pendek.

2. Solat istikharah supaya anda memilih sesuatu yang betul.

3. Jika subsale :
• bayar booking (di pejabat peguam atau agensi sahaja!)
• dalam klausa booking, pastikan anda letak terma deposit dikembalikan sepenuhnya jika pembiayaan tidak diluluskan pada margin 90% (atau apa-apa margin yang anda mahu)
• dapatkan resit booking
• bayar baki deposit 10%

4. Jika lelong :
• masuk bida dan bida pada had yang anda tentukan sahaja
• jika kalah, cuba lagi
• jika menang, teruskan langkah berikutnya (skrol facebook saya kerana saya pernah ajar sebelum ini)

5. Jika dalam pembinaan daripada pemaju
• bayar booking
• bayar baki 10% (jika perlu)

LANTIK PEGUAM

1. Untuk subsale dan lelong, anda berhak lantik peguam sendiri. Sekali lagi, lantik peguam berkaliber dan boleh dipercayai.

2. Lakukan tindaksusul setiap 1-2 minggu.

3. Peguam akan lakukan tindakan seterusnya yang diperlukan.

BAYARAN - SUBSALE

1. Deposit 10% daripada harga rumah (kalau dapat unit bawah nilai pasaran yang boleh markup harga S&P, maka deposit dapat dikurangkan)

2. Kos dokumentasi guaman 5% daripada harga rumah

3. Renovasi? Ala kadar sahaja sudahlah. Kos adalah bergantung kepada nafsu anda.


4. TIPS TAMBAHAN

1. Cari unit bawah nilai pasaran (biasanya lelong dan subsale sahaja)

2. Cuba cari unit dengan kos awal (entry cost) minima contohnya unit subsale markup loan, unit underconstruction zero entry cost dan sebagainya.

3. Cari unit yang harganya lebih rendah daripada kemampuan sebenar anda (jika anda mampu beli rumah 300k, belilah yang berharga 200k sahaja)

4. Maksimakan kedua-dua kuota 90% pembiayaan anda. Beli dua atau lebih unit serentak lebih bagus. (Contohnya anda layak pinjam 200k dan ada tunai deposit untuk beli unit 200k, belilah 2 unit 80-100k)

5. Jika rumah murah terlalu jauh, beli dan sewakan sahaja. Dan anda sewalah rumah lain. Selepas beberapa tahun, anda boleh jualkan rumah itu untuk anda beli rumah lain yang lebih dekat. (Saya dah perincikan dalam status sebelum ini)

6. Rajin usaha untuk cari unit "good deal". Selalunya peluang itu datang sekelip mata, maka capai ia secepat mungkin sebelum diambil orang. Kerapkan diri melihat laman sesawang pengiklanan rumah.

7. Takut dan tak yakin? Dapatkan bimbingan atau mentor. Saya belum layak jadi mentor ya.

8. Shortcut? Guna agen. Mereka akan tolong nasihat bahagian kewangan dan carikan spesikasi rumah yang anda pinta.

9. Langkah pertama yang betul-betul anda perlu buat selepas membaca tips ini ialah SEMAK PROFAIL KEWANGAN ANDA. Sengaja saya letakkan pada point nombor 9 supaya anda tak lupa.

10. Ilmu tanpa usaha hanya sia-sia. Saya tak bagi ikan. Saya hanya bagi joran; anda pilihlah umpan apa anda nak guna, lubuk mana anda nak pergi dan ikan apa anda nak kail. Selepas berjaya pancing, anda tentukanlah sama ada nak masak dan makan ikan itu atau jualkan kepada orang lain.

GOOD LUCK!

Sunday, February 7, 2016

Minum petang dengan Tahu Terbalik

Assalamualaikum.

Hari ni nak berkongsi menu baru. Baru 1st time Sheila dengar, tengok dan makan. Tapi tak tahu lah kalau korang dah pernah dengar, tengok dan rasa.

TAHU TERBALIK

Korang pernah dengar tak? Pernah makan? Sheila 1st time tau. Kngah bawa balik kampung. Adik ipar dia buat. Sheila just tolong goreng je.

Resepi ni Sheila dapat dari kngah. Sheila belum buat lagi. Tapi nak kongsi kat sini untuk rujukan Sheila bila2 nak buat nanti.

Bahan2 untuk membuat Tahu Terbalik
Tahu untuk buat mee rebus
Tahu biasa
Ayam rebus dan hancur2 kan
Daun sup
Bawang merah
Telur

Cara2 buat Tahu Terbalik
Gunting tahu yang untuk mee rebus tu dan terbalikkan
Tahu biasa di campur dengan bawang merah, ayam hancur, daun sup dan telur. Boleh stim kan semua campuran tadi.
Masukkan dalam tahu yang dah terbalik tadi.
Siap!
Boleh goreng terus atau bekukan untuk dijadikan frozen.


Siap di goreng. Rangup. Cicah dengan sambal kicap. Huh... Telan air liur Sheila teringat rasa nya. Memang sedap! Kena cuba buat sendiri ni.

P/s: Gambar tak ada. Ada ambil tapi tak jumpa pulak bila nak share kat sini.

Thursday, February 4, 2016

Adaptasi novel ke drama 'Cinta Si Wedding Planner'

Assalamualaikum.

Tak boleh tidur pulak mata malam ni. Gatal tekak nak minum kopi, padan la muka sheila tak boleh tidur sekarang. Haha!

Dah tak boleh tidur nak layan apa ek?

Cinta Si Wedding Planner

Haha... Drama tv3 yang tengah hot sekarang ni. Cinta Si Wedding Planner!

Novel ni bukan sheila punya. Officemate beli. So rezeki sheila la dapat pinjam. Huhu...

Sebenarnya dah lama gak Sheila tak study novel ni. Last study novel ni rasanya masa kat u. Maknanya kurang lebih 5 tahun jugak tak menghadap novel cintan cintun ni. Dok belek majalah Laman je selalu. Cari idea kononnya. Haha...

Sheila dah habis baca novel Cinta Si Wedding Planner ni. Baca lompong lompong sebab mood nak tidur tapi tak boleh tidur. Layan je lah novel ni sampai habis. Tapi nacam mana pun still rasa tak puas lagi. Nak kena tengok jugak dramanya sampai habis. Lain pulak feeling tengok Zara dengan Faris dalam tv.

Oleh kerana drama ni hanya adaptasi, so ada banyak jugak perbezaan jalan cerita antara novel dan drama. Tapi ok la. Sheila suka keseluruhan cerita ni.

Tak sabarnya nak tunggu ending. Lagi 2 minggu rasanya.

Monday, February 1, 2016

Selamat tahun baru 2016

Hihi... dah sebulan dah. Baru hari ni rajin nak update. Harap2 nya tak lapok lagi la.


Apa azam korang?

Tahun lepas punya azam dah capai ke?

Sheila???

Hmmm... ada lagi gak yang tak tercapai akal ku...

Tapi sheila harap sangat tahun ni sheila akan kembali rajin rajin dan makin rajin mengupdate belogsheila ni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...