Pages - Menu

Friday, July 24, 2015

Kolang kaling ke buah kabung?

Assalamualaikum...

Haha...Dah bersawang dah belogsheila ni. Kesiannya! Apa lah nak jadik kat tuan punya belog ni. Nak post pon malas... Haha...

Ok... Nak merajinkan diri semula.

Banyak story yang Sheila nak share. Tapi selalu je penyakit M tu datang.

Ok.. Ok.. Laju2 taip. Takut penyakit M datang lagi.

Opss... Sebelum tu

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!

Dah raya ke-9 baru nak berucap eh...

Ok... Berbalik cerita asal yang Sheila nak share.

Pernah dengar tak kuih kolang kaling?
Ni sebutan bagi orang2 jawa.

Orang2 melayu panggil buah kabung.

Alkisahnya, raya hari tu en.husband dok bercerita kuih kolang kaling, kuih kolang kaling. Masa dia kecik2 selalu embah dia buat time raya. 

Huh... Sheila pun excited la nak tahu rupa kuih kolang kaling ni.

Sampai le ke rumah makcik husband, ada kuih kolang kaling tu. Bila Sheila tengok je rupa kuih kolang kaling tu, baru Sheila ingat masa Sheila kecik2 g beraya dulu pun ada kuih kolang kaling ni. Tapi Sheila tak panggil la kolang kaling.

Then, apa lagi teruslah bertanya kat en.google. Rupa2nya kuih kolang kaling ni buah kabung. Bukan sejenis kuih ye. Sepatutnya di kategorikan sebagai jeruk.

Jeruk?

Boleh la kot. Sebab di rendam dalam air. Macam jeruk la kan. Haha...



See! Jeruk la kan. Jeruk buah kabung.

So, raya tahun depan nak mencari buah kabung. Nak cuba buat kolang kaling. Hihi...

Ok. Settle pon post kali ni. Laju je menaip sebab nak terus publish. Haha...

Selamat berkolang kaling ye :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...