Pages - Menu

Saturday, December 27, 2014

Hashtag: Pray for pantai timur

Okei.. Done blogwalking untuk hari ini...

Comment-comment semua pun Sheila dah reply. Kalau ada yang terlepas pandang, esok lusa Sheila cek lagi ye... (Ceh, macam ramai je yang comment awak)(Tak apelah, sikit-sikit lama-lama jadi ramai...)

Hari ni member Sheila di UTM dulu update berita pasal banjir di pantai timur. Actually dia orang Kelate dan 2 hari lepas balik ke Kelantan untuk hantar sumbangan dari kawan-kawan officemate dia.

Kata member saya, banjir di pantai timur kali ini agak teruk dan tak pernah berlaku macam sekarang. Sebabnya kawasan rumah dia yang di kategorikan kawasan tinggi dan tak pernah banjir, air telah mula naik. Dari hari Khamis dia sampai Kelantan, air sungai dan parit memang dah mula nak melimpah. Malam tu dia kata terpaksa alihkan kereta, sebab air dah nak sikit. Dan semalam dia update lagi, air dah naik sampai buku lali. Tengah nak sibuk diorang nak selamatkan barang-barang penting, air dah paras lutut. Cepat betul air naik. Takutnya dengar berita tu.


Itu yang di kawasan rumah member Sheila. Belum lagi yang update kat tv, fb, internet. Macam mana lah keadaan diorang kan. Kesian sangat.

Nak bantu diorang kat sana, kita tak mampu. Apa yang dapat, kita doakan keselamatan mereka kat sana.

Pada yang ingin memberi sumbangan, Sheila ada dapat beberapa pihak yang ada buat kutipan untuk kumpul dan salurkan sumbangan pada mereka. Harap dapatlah serba sedikit membantu mereka.



#prayforpantaitimur

Bisnes kad murah-murah

Alhamdulillah.. satu lagi jalan rezeki Allah beri pada saya. Bumi Allah ni luaskan. Macam-macam jalan rezeki kita boleh cari. Antara nak atau tidak je.

Syukur juga. Sekurang-kurangnya dengan ilmu design yang saya belajar dalam bidang landskap, saya boleh explore pada bidang-bidang lain juga. Cuba mempelbagaikan peluang dengan ilmu yang ada.


Kepada kawan-kawan yang ada memerlukan kerja-kerja design and printing macam bisnes kad, flyers, kad kahwin, banting, banner, booklet atau apa saja yang seangkatan dengannya, bolehlah roger-roger saya ye. InsyaAllah saya akan cuba beri servis yang terbaik.

Untuk pembukaan bisnes baru ni, saya nak bagi SPECIAL PRICE untuk 10 orang yang terawal.

Wednesday, December 24, 2014

Wahai bumi telanlah airmu, Dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu

SAYA MOHON KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEKALIAN....MOHON DOAKAN KESELAMATAN KAMI WARGA KG RUSILA MARANG TERENGGANU. ..supaya OMBAK LAUT CINA SELATAN INI BIARLAH REDA SIKIT.... SEKARANG INI AIR SEPERTI DAH NAK MACAM TSUNAMI... YA ALLAH... AMPUN DOSA KAMI... PIHAK BOMBA TENGAH BERJAGA JAGA SEKARANG INI...

*paste dr grup cikgu marang


Assalamualaikum.
Bismillahirrahmaniarrahiim....

"Wahai bumi telanlah airmu, Dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu". Aminn ..
Suruh Hud 44

Ya Allah.. Redakan la bencana yang kami alami. Lindungi la kami semua. Elakkan la dari berlaku bencana-bencana yang lebih besarr dari biasa..
Kasihani la kami semua Ya Allah.. Sesungguhnya engkau la penentu segalanya..
Bantulah kami mangsa-mangsa bencana alam. Kami bermohon kepadamu. Engkau lah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Makbulkan lah doa kami Ya Allah. Amin Ya Rabbal Alamin..





Kawan-kawan semua...share la doa-doa ni kepada rakan-rakan yang lain..supaya ramai yang mengaminkn doa ni..semoga dimakbulkan...

Resepi Sambal Udang senang dan sedap

Pergh.. cerita pasal sambal udang ni buat saya rasa lapar pulak. Memang sedap kan. Lagi-lagi kalau dapat makan dengan nasi lemak panas-panas. Memang terangkat habis.

Actually ni menu saya 2 hari lepas. Cik abang beli udang. Teringin nak makan le tu. Kalau makan kat luar, confirm harga mahal.

Oleh kerana saya ni isteri bekerjaya (cewah), kalau boleh saya nak cari kaedah memasak sambal udang yang paling senang, ringkas dan sedap. 

Kalau korang pun sama macam saya, meh cuba resepi ni. Campak- campak je. Senang! Sedap!

Bahan-bahan untuk Sambal Udang senang dan sedap:
  • Udang
  • Cili kisar
  • (saya memang dah prepare awal. Senang nak masak bila-bila masa je)
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Belacan
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Minyak


Cara membuat Sambal Udang yang senang dan sedap:
  1. Panaskan minyak.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak dan cili tu masak ye. Lama sikit pn tak apa.
  3. Masukkan belacan dan bawang putih. Kacau sebati.
  4. Masukkan bawang besar. Biar sampa hampir layu.
  5. Masukkan air sedikit. Ikut korang kalau nak berkuah, boleh air lebih.
  6. Masukkan garam dan gula. 
  7. Dah mendidih, baru masukkan udang. Udang tak perlu masak terlalu lama.
  8. Try rasa dulu. Kalau dah rasa sedap, boleh matikan api dan hidang.



Nyum nyum... Makan dengan nasi panas-panas mesti sedap giler kan.

Selamat mencuba!

Nikmat Allah itu luas

Hari ni saya nak berkongsi Tazkirah dari seorang kawan saya...

Kadangkala,
Allah sukarkan jodoh kita,
Tetapi apabila sudah selamat berumahtangga,
Dia mudahkan rezeki menimang cahaya mata.

Kadangkala,
Allah sukarkan kita menimang cahaya mata,
Tetapi Dia rezekikan suami /isteri yang memahami serta menerima kita apa adanya.

Kadangkala,
Allah sukarkan kita dengan suami/ isteri yang sering membuat hati menjeruk rasa,
Tetapi Allah mudahkan dengan kehadiran anak-anak penyejuk mata.

Kadangkala,
Allah payah dan sukarkan kita dalam mendidik cahaya mata,
Tetapi Dia mudahkan dengan pelbagai ilmu keibubapaan yang membuatkan anak-anak tidak derhaka.

Dan kadangkala,
Allah sukarkan kita dengan perkara-perkara yang ada (di atas),
Tetapi Allah mudahkan kita dalam kerjaya juga beramal kepadaNya.

Dan ada juga ketikanya,
Allah sukarkan kita dengan segala-galanya,
Tetapi Allah mudahkan kita menjadi hamba-Nya yang Dia redha.

Subhanallah,
Nikmat Allah itu luas. 

Kadangkala,
Tidak terjangkau dek akal fikir,
Namun membuat kita kerdil saat kita menyedarinya,
Lalu tinggal kita yang harus memilih,
Mahu menjadi orang biasa-biasa,
Atau menjadi Hamba Allah yang luar biasa,
Yang lebih kaya hati dan jiwanya berbanding emosinya...


Saturday, December 20, 2014

Cekodok pisang rangup

Sarap apa tadi?

Hari ni saya buat cekodok pisang. Mentua saya bagi pisang hari tu, tapi masing-masing tak makan. Last-last pisang tu lembik. So bila dah lembik, buat cekodok  pisang lah jawabnya.

Cekodok pisang kali ni saya buat special sikit. Hihi.. Penambahan satu bahan. Saya ada baca kat satu blog ni. Lupa pulak yang mana. Kalau ingat nanti saya bagi link ye.

Selalu kalau korang buat cekodok pisang ada masukkan soda bikarbonat tak? Kalau mentua saya ada. Kalau style mak saya pula tak ada. Memang pure rasa pisang tu.

Yang ni pulak style baru buat cekodok pisang.

Korang tak perlu masukkan soda bikarbonat, tapi tukarkan kepada margerin. Bukan hanya ia kembung dengan cantik, tetapi rangup. Yang penting cekodok pisang ni tak serap banyak minyak.


Bahan-bahan untuk Cekodok Pisang Rangup:

Pisang - anggaran 6 biji
Tepung setengah cawan
Marjerin 2 sudu
Gula 3-4 sudu
Minyak untuk goreng tenggelam.

Caranya:

Lenyekkan pisang dengan menggunakan tangan.
Masukkan marjerin dan gula. Gaul lagi.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Biarkan sekejap anggaran setengah jam untuk mencairkan gula. (Lagi cantik kalau di biarkan semalaman)
Panaskan minyak dan goreng. Pastikan semasa goreng cekodok pisang tu tenggelam. Baru boleh dapat cekodok kembung.

Friday, December 19, 2014

RON95 dan diesel dijangka turun bawah RM2 seliter mulsi 1 Januari

Benarkah?


Mesti ramai yang suka berita ni. Harapnya memang turunlah harga minyak ni. 

Dari apa yang saya tahu (hihi.. ada gak google pasal ekonomi dunia), pengeluar minyak dunia iaitu negara Arab Saudi tak nak menghentikan pengeluaran. Walaupun sekarang ni permintaan minyak kurang. So bila production melebihi demand, harga akan jatuh. Itu yang terjadi pada harga minyak dunia. 

Dengan kejatuhan harga minyak dunia, semestinya kerajaan Malaysia turut berpeluang untuk menurunkan harga minyak di Malaysia. Kan? Kita sebagai rakyat dapat gak merasa kesan kejatuhan harga minyak ni dengan riang gembira.

Tapi... dengan penurunan harga minyak, adakah harga barang akan turun?

Yeah!! Roti panas-panas dari oven.

Tercapai pun hasrat saya nak membuat rroti. Yeah!!! Saya ni bukannya pandai sangat baking-baking ni. Saja suka-suka je. 

So hari ni lapang sikit. Dapatlah saya membuat roti. Resepi ni saya google dari sebelum bersalin lagi. Niat nak meroti ni dah lama. Cuma asyik terbantut je.

Dan malam ni dapatlah kami supper roti yang panas-panas dari oven.

Adik saya kata rupa roti ni scary. Haha... Tak kisahlah. Janji rasanya sedap. Nyum nyum... 

Resepi roti simple
C&P dari kak zalinzarina.

250gm tepung roti / high protein
50gm margerin (saya guna marjerin Pelangi)
50gm gula kastor
1 sk yis kering
1/2 sk bread improver
1 sk tepung susu / susu pekat
1/2 sk garam halus
1 biji telur gred B
105 ml/gm air suam (kalau uli guna mixer, guna air sejuk ye)

Cara-cara membuat roti:

Masukkan semua bahan-bahan dalam 1 bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum tu kita kena bancuh air suam dan gula. Lepas tu baru letak yis. Kacau dan biar hingga berbuih..
Pastu kita masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi. Gaul rata. Kemudian kita keluarkan dan uli kat atas dulang...kalau kat rumah ada meja aluminium atau meja marmar lagi senang uli kat atas tu aje..tapi kalau takde, uli atas dulang pun boleh juga... uli guna tangan lebih kurang 5 minit.
Pastu tutup dengan plastik. Biarkan selama 30 minit..
Lepas 30 minit, doh pun dah kembang..
Bulat-bulatkan doh...lumurkan tangan dengan sedikit tepung untuk bagi tak melekat sangat kat tangan dan nak bagi doh tu nampak licin.
Bentukkan roti mengikut citarasa dan kreativiti korang. Kalau nak letak inti atau hotdog pun boleh.
Dah siap bentukkan, boleh susun dalam loyang yang dah dilengserkan dengan margerin. Tutup loyang dan biarkan selama 45minit - 1 jam..
Untuk sapukan atas doh tu, guna 1 biji telur campurkan 2 sudu besar air atau susu segar.
Bila doh dah kembang baru kita sapukan bancuhan telur tadi.
Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 18 darjah celcius atau mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing..
Bila dah keluarkan dari oven, kita terus sapukan dengan sedikit margerin untuk bagi nampak berkilat..
Kalau rasa taknak makan habis, kita boleh simpan masuk bekas atau masuk dalam plastik dan selotepkan... macam kat kedai tu kan... 

Selamat Mencuba :)



Monday, December 15, 2014

Spend time sekejap baca ni ye..

Perkongsian untuk semua,


KIAMAT menurut Agama Islam di tandai dengan:
  • Kemunculan Imam Mahdi
  • Kemunculan Dajjal
  • Turunnya Nabi Isa (AS)
  • Kemunculan Yakjuj dan Makjuj
  • Terbitnya matahari dari Barat ke Timur
  • Pintu pengampunan akan ditutup
  • Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar,-benarnya
  • Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati sehingga mereka tidak perlu mengalami tanda-tanda kiamat lainnya
  • Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan
  • Kemusnahan/runtuhnya Kabah
  • Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap
  • Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan
  • Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yg ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali

         
Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda:
          "Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku  buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak"
  

Allah berfirman : 
"jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurgaKu"
         
Itulah yg dimaksud dajjal yang bermata satu, hanya memikirkan duniawi daripada akhirat.


Wednesday, December 10, 2014

The BIG 12.12!

Yeah! Dapat email dari Lazada. Actually saya dapat email ni 5hb yang lepas. Baru hari ni dapat share.

Nak tau news apa yang Lazada nak btaw?



Revolution 12.12

Ingat tak Lazada pernah buat Revolution 11.11. Masa tu Lazada buat sale besar-besaran. Diskaun hingga 90%. Memang berbaloi la siapa yang shopping masa tu.

Kali ni Lazada buat Revolution 12.12 pula. So pada yang terlepas peluang 11.11, boleh grab pada 12.12 ni ya. Sehari je lagi.

Special untuk kengkawan belogsheila, saya nak share voucher istimewa.

Voucher Big 12.12

Voucher Code: 1212LAZ25
Voucher Amount: RM 25
Minimum Spend: RM150
Validity: 12.12

Pada yang nak shopping tu bolehlah guna voucher Lazada ni ye.

Kita shopping!

Lazada ooo Lazada

Siapa pernah shopping kat Lazada?

Angkat tangan!!!

SAYA!!!

Dah banyak kali gak saya shopping kat Lazada ni. Dah beribu gak habis. Hehe... Banyakkan..

Bukan saya kaki shopping pun. Tapi beli sebab keperluan. Lagi pun harga di Lazada ni memang murah after saya buat survey kat kedai-kedai.

Nak tau saya beli apa?

First saya beli wardrobe dan pampers Drypers Newborn.

Kalau nak tengok wardrobe yang saya beli ni, boleh tengok kat sini. Saja beli style wardrobe yang boleh buka pasang. Senang kalau nak pindah.

Yang pampers ni saya beli untuk baby baru. Antara checklist barang-barang bayi. Harga kat Lazada ni murah. Tu yang saya beli kat Lazada.

Pengalaman membeli kat Lazada?

Hmm.. Dari hasil pembelian saya yang pertama kat Lazada ni, agak puas hati.

Agak puas hati je?

Yelah. Saya dapat barang lambat sangat. Tu yang agak puas hati. Wardrobe saya dapat cepat. Cuma pampers yang lambat. Risau gak masa tu, takut tak sempat sampai sebelum saya bersalin. Bila saya call Lazada, baru saya tau pampers tu out of stock, dalam proses restock. Diorang akan update bila stok pampers tu sampai dan akan terus deliver pada saya.

Nasib baik selepas seminggu pampers tu pun sampai. Lega rasa. Dapatlah baby baru merasa.

Walaupun hanya 'agak puas hati' dengan servis Lazada ni. Tapi saya tetap bershopping lagi kat Lazada.

Apa lagi saya beli?

Hehe... Nanti saya share ye.

Kalau korang nak shopping kat Lazada ni, saya suggested. Banyak promosi tau. Harga boleh tahan murah. Lagi-lagi bila Lazada ada buat promotion. Macam promotion 11.11 bulan lepas. Dan bulan ni nantikan promosi 12.12 pula ye.

Oklah... Selamat bershopping kat Lazada :p

Sunday, December 7, 2014

Ikan cencaru di laut hitam

Ye ke ikan cencaru kat laut hitam?

Laut hitam? Ada ke? Saya pun tak tau...

Haha... Tajuk je gempak...

Sebenarnya nak share lauk Ikan Cencaru Masak Kicap je...

Biasalah hujung minggu, saya memang jarang ada di rumah. Kalau tak balik kampung di Tangkak, kami mesti balik ke Meru. Rumah mertua saya. Sebab dekatkan. So agak kerap kami balik sini.

Penuh jadual kondangan* mentua saya. Malam tadi saja ada 2 rumah. Siang ni ada lagi 3 rumah. Biasalah hujung tahun, ramailah yang busy nak mengawan* (hihi.. macam kasar je bahasa)...
Dan sebelum mentua saya keluar, sempatlah dia merasakan air tangannya yang sedap tu. Maka terhasillah Ikan Cencaru Masak Kicap.

Resepinya mudah saja. Potong, potong, potong dan campak. Orang yang tak pakar macam saya pun boleh buat. Apatah lagi korang yang dah tahap chef kan.


Bahan-bahan untuk resepi Ikan cencaru masak kicap:

Bawang besar
Bawang putih
Halia
Cili padi (pada yang nak pedas, boleh letak lebih ye)
Bunga lawang
Kicap manis Jalen
Saus manis ABC
Ikan cencaru (di salut kunyit dan garam untuk digoreng)
Garam secukup rasa
Minyak masak

Caranya;

Hiriskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi. Satukan dalam satu mangkuk bersama-sama dengan bunga lawang.
Goreng ikan cencaru yang dah di salut kunyit dan garam. Goreng sehingga masak dan garing. Ketepikan dalam pinggan berlainan.
Keluarkan lebihan minyak goreng ikan tadi.
Masukkan bawang, halia, cili dan bunga lawang. Biarkan sekejap sampai semuanya layu.
Masukkan saus manis ABC dan kicap manis Jalen.
Masukkan ikan cencaru yang dah di goreng.
Masukkan sedikit air bagi yang suka berkuah dan garam secukup rasa.
Biarkan ia masak. Cuba rasa sikit. Kalau dah sedap tu, boleh tutup api dan hidang.


Oklah.. Nak menjamu selera. Untuk korang saya jamu gambar ni... Sedapmya... Nyum Nyum Nyum!!!

Monday, October 20, 2014

Saya dah register 'Job di rumah'

Wow.. finally saya register juga.. just try it.. mana tahu ia mendatangkan hasil.. tak salahkan kalau mencuba..

Korang nak tahu apa yang aku nak bebel kali ni?

Jom join!



Pasal Job Di Rumah.. atau nama pendeknya JDR.. saya dah banyak kali baca pasal artikel JDR ni.. dah ramai juga blogger-blogger yang join.. part time atau kerja lain yang kita boleh buat di rumah atau di mana-mana saja, selagi ada line internet..

Nak bebel lebih-lebih pun tak boleh, sebabnya saya baru je register.. belum dapat pun duit gaji dari JDR ni. Tapi dari hasil pembacaan saya dari mereka yang dah join, memang ramai yang berpuas hati dan dah rasa duit gaji dari JDR ni.. 

Korang sendiri boleh baca kat website JDR kat sini.. testimoni pun dah banyak. Yang join pun dah ramai.. so, saya rasa boleh cuba peluang ni.. nanti saya dah dapat gaji, saya show off kat sini ye.. 

Ok lah.. nak explore account JDR saya. Kot-kot ada job yang bersesuaian, bolehlah aku grab.. mana tahu boleh dapat bonus lebih bulan ni.. da da..

Thursday, October 9, 2014

Wardrobe Comel saya~

Ingat tak baru-baru ni saya ada share pasal Multipurpose Wardrobe yang sememangnya elegant..

Memang misi memburu wardrobe tu...

Tapi disebabkan oleh ada item lain yang nak di beli sekali tak ada stok, terpaksalah saya menangguhkan misi saya tu...

So sekarang item yang saya nak tu dah restock.. Boleh lah saya meneruskan misi saya ni...

Tapi saya terjumpa 1 lagi wardrobe yang sama comel dengan wardrobe yang sebelum ni... Yang lagi best, harganya lagi MURAH taw...

Cuma RM65.00 sahaja!

Nak beli color HIJAU?

Nak beli color GREY?

Nak beli color PURPLE?

Size: 169cm x 45cm x 118cm
Size yang satu lagi: 
172 x 128 x 45

So, korang pilih lah nak yang mana? Yang pasti 2-2 multipurpose dan comel..

Tuesday, October 7, 2014

Pampers Drypers MURAH giler!!!

Suka tak kalau dapat beli barang MURAH???

Mestilah suka kan...

So, hari ni aku nak share 1 lagi barang yang aku dah dapat beli dengan harga MURAH...

Tadaaaa....

Pampers Drypers Newborn!!!

Ini antara list-list barang untuk baby kedua aku...

Setelah habis men-survey, akhirnya aku jumpa gak pampers ni dengan harga MURAH...

So, kalau korang pun teruja nak dapat pampers Drypers ni dengan harga MURAH, jom lah join sekaki dengan aku.... Beli kat sini je ------->> Pampers Drypers MURAH giler!!!


Thursday, October 2, 2014

Saya berpantang cara moden

Haa.. aku sekarang dah masuk 8 bulan.. Ada lebih kurang sebulan lebih je lagi nak bersalin...

Segala barang-barang keperluan baby aku dah prepare.. Tinggal sikit-sikit je lagi.. Antaranya Set Pantang...

Berpantang untuk anak pertama, aku guna Set Pantang Mustika Ratu.. Kononnya nak ala-ala traditional.. Hihi.. Last-last aku tak habis guna pun.. Yang pilis, parem dengan apa ntah lagi yang kena sapu kat kepala dengan badan, ada juga aku guna.. Tapi yang part jamu tu, 2 botol aku tak usik langsung.. Sebabnya risau baby tak serasi.. Yelah, orang kata jamu ni panas.. Nanti kesian pula kat baby...

So, di penghujung aku berpantang, aku telah berjumpa dengan set menyusu Shaklee.. 

Setelah habis mengkaji segala testimoni orang lain, aku pun membeli Set Trial Ibu Menyusu.. Dengan harapan dapat memenuhi misi aku nak full breastfeeding.. Alhamdulillah.. Dapat juga aku bagi susu ibu sepenuhnya pada Dania sampai Dania umur setahun...

Dan untuk berpantang kali ini, aku dah tak yah survey-survey Set Pantang lagi.. Aku teruskan je menggunakan Shaklee.. Sebabnya aku dah register sebagai Ahli...

Lagi pun Shaklee ni jimat.. Dari vitamin untuk pantang, boleh teruskan untuk menyusu pula..

Harga pun boleh dikategorikan murah.. Tak percaya??? Meh baca kat sini...





Ni testimoni jujur dari sorang ibu yang dah guna Set Pantang Shaklee..

Aku sendiri dah amalkan Set Pantang ni.. Walaupun dah terlambat masa tu, tapi aku memang puas hati.. Bagi aku Set Pantang Shaklee ni sesuai untuk ibu-ibu moden macam aku ni.. Memang aktif je.. Ada je benda yang aku nak buat walaupun time pantang.. So Shaklee ni memudahkan.. Yelah, pengambilan pil ni senang je kan...

Selalunya aku ambil waktu pagi.. Zinc complex kena ambil sebelum makan atau perut kosong.. untuk melancarkan penyerapan khasiatnya.. so lepas ambil sarapan, boleh ambil Vitalea, B complex dan Vitamin C pulak..

So, apa lagi.. Jom berpantang dengan Shaklee..Set vitamin semulajadi yang tidak memudaratkan malah memberikan kesihatan dan nutrisi yang baik untuk ibu dan bayi..lebih selamat dan terjamin..

Nak tahu harga?

Klik je kat www.shelovevitamin.com.. okei..

Selamat berpantang larang ye..

Elegant Multifunctional Wardrobe

Assalamualaikum...

Hari ni rasa nak sharing 1 produk kat Lazada...

Elegant Multifunctional Wardrobe








Bagi aku produk ni sesuai sangat untuk orang bujang atau yang dah berkeluarga dan kerap berpindah-randah.. Yelah, tak payah lah korang nak mengangkut perabot besar bagai time pindah.. Betul tak? Dah jimat bab lori sewa nanti..

Pilihan color pun superbeb!.. Elegant! Moden!

Pink, Purple, Red dan Coffee Brown.. Semuanya color yang menawan hati aku...

Harga?

Itu yang paling aku suka.. Tak sampai RM100 beb... RM99 ONLY!!! Harga asal RM259.. Tapi pihak Lazada dengan baik hati memberi diskaun 62%.. 


Detail pasal Almari serbaguna yang menawan hati aku ni:
  • Spacious and convenient Waterproof material 
  • Colours: Purple, Red, Coffee Brown, Pink 
  • Size: 172cm x 128cm x 45cm 
  • Weight: 3.5kg 
  • Material: Non-woven fabric with anti-rust steel pipe 
  • Max. weight capacity: Approx. 300kg


So ini target item aku bulan ni... Elegant Multifunctional Wardrobe atau Almari pakaian Serbaguna yang bergaya!!!

Kalau korang pun tengah mencari wardrobe macam ni, jom join aku.. Order kat Lazada je.. Online!.. 




Wednesday, March 5, 2014

Ilmu ke arah Financial Freedom

Hallooo beb.. Apa khabar semua? Sihat tak? Al-maklum sekarang negara kita sedang dilanda musim panas kemarau.. Jadi tu yang aku tanya khabar korang.. Time-time cuaca begini, kena banyak minum air masak.. Ais tu kalau boleh kurangkanlah.. Memang le panas.. Tapi kesihatan tu kena jaga.. INGAT TU!!...

Haa.. kan dah membebel...

Mana aku tak membebel.. Orang kita ni, dah tahu musim panas kering.. Lagi pergi tambah aktiviti pembakaran terbuka.. Akibatnya hutan sekeliling pun terbakar juga tau..

Ee.. geram!..

Korang tengok la ni... Keadaan jalanraya time aku pergi kerja pagi tadi.. Teruk giler jerebunya.. Nampak kereta depan je.. Kereta depan lagi, dah tak nampak.. Akibatnya, aku terperangkap dalam jem kerana kereta tak dapat dipandu laju...

Ok.. aku dah melalut jauh dari tujuan asal aku tulis post hari ni..

Sebenarnya, aku nak share something kat korang.. Yang aku rasa ilmu sangat berguna.. Aku dapat ni pun hasil menggoogle cerita-cerita berkaitan pembelian rumah.. (ha.. topik ni aku share lain kali ye)

Sumber asalnya aku tak ingat.. Sebab jumpa je ilmu best, aku terus copy kat facebook or whatsapp.. So aku tak terlepas ilmu bermanfaat ni..

Jom fahami ilmu ni,

Mentaliti orang biasa, rumah pertama untuk dibeli mestilah rumah untuk tinggal sendiri. Kalau anda berfikiran macam ni, memang satu kesilapan kalau nak mengejar financial freedom.

Kenapa?

Bila nak beli rumah untuk tinggal sendiri, mesti pilih yang terbaik, tercantik, terbesar dan paling selesa. Rumah yang macam ni mesti mahal berbanding rumah untuk pelaburan. Memang saya pun akan pilih macam tu. Kita nak yang terbaik untuk diri dan keluarga kita. Rumah untuk tinggal sendiri tidak boleh menjana pendapatan.

Rumah pertama mestilah dibeli untuk pelaburan kerana:

Rumah tersebut akan dibayar oleh penyewa.Dapat pendapatan daripada lebihan sewa tadi.Lepas setahun, mungkin dah boleh refinance untuk pembelian rumah seterusnya tanpa rasa bersalah kerana kalau instalment naik pun, masih lagi akan dibayar oleh penyewa.



FINANCIAL FREEDOM!


Ni lah matlamat aku.. InsyaaAllah aku akan capai!

Ok lah.. aku nak tinggalkan korang dengan lagu yang ada menang dalam Juara Lagu 2013...


Kalau lah aku kaya......


Monday, February 24, 2014

Bukan Kerana Aku Tak Cinta

Waa... Lamanya tak menconteng arang kat sini.. bukan setakat kat sini.. Dekat tempat lain pun dah lama aku tak menconteng.. Nak kata busy, rasanya tak pun.. Buat-buat busy adalah.. MALAS??? Ntah lah.. aku rasa tak malas.. Aku sentiasa rajin.. hehe.. Rajin mengadap benda lain..

Nak tahu apa aku rajin sekarang???
.
.
.
.
.
Tadaaaa....
.
.
.
.
.
Aku rajin tengok cerita BUKAN KERANA AKU TAK CINTA.. dah tersangkut kat cerita ni pulak.. tak tahu ler macam mana boleh sangkut.. nak kata hero dan heroin nya aku suka, rasanya tak.. biasa-biasa je hero-heroin dalam cerita tu.. Shanaaz Ahmad dengan Nelyda Rose..

Jalan cerita?

Mungkin juga.. tapi biasalah, cerita dari novel.. jalan cerita mesti best punya.. baca pun boleh jatuh cinta, inikan pulak dah jadi drama.. lagi la bercinta kat cerita tu..

Ok... sekarang ni aku tengah tengok episod 30.. terlambat 4 episod dari yang asal...

Aku nak buat ringkasan cerita Bukan Kerana Aku Tak Cinta ni secara ringkas.. 

Cerita ni mengisahkan seorang gangster, Jebat yang dah bertaubat.. dia dah berubah jadi seorang yang berguna.. dan ketika itu pulak si heroin Nelyda Rose telah jatuh cinta pandang pertama kat Jebat.. maka bermulalah aksi gedik-gedik manja si heroin ni nak mengurat si hero.. Gedik punya gedik, akhirnya hero yang gagah perkasa itu pun tewas.. hahaha...

Di pendekkan cerita, mereka pun berkahwin.. dalam tempoh diorang berkahwin ni, Jebat tak pernah pun cerita kisah silam dia.. kisah dia ni seorang gangster, bertatoo kat badan.. Semuanya lah Jebat tak cerita.. Sampai lah nanti pada satu tahap, Jebat pun ceritalah kat isterinya Mas...

Oklah.. baru sampai sini aku tengok.. selebihnya korang tengok sendiri ye.. boleh tengok kat dailymotion.com atau pun dfm2u.com.. pilih je mana-mana, janji dapat tengok sampai ending.. 

Jomlah kita tengok sama-sama.. bosan pulak tengok sorang-sorang ni...


Wednesday, February 12, 2014

Anak suka menconteng?

Salam 1 Malaysia!

Siapa kat sini anaknya suka menconteng?.. Habis satu rumah kena conteng??!!.. Ohh.. Peningnya!!.. Dah kena cat baru nanti nak raya.. JANGAN RISAU!!!.. Aku baru jumpa penyelesaian bagi masalah korang!!!...


Removable Sticker Board (black/white)

Just Peel & Stick!!!
No Paint, No Glue, No Tools Needed!!!
45cm x 200cm Big Size
Approximately 1.5ft x 6.6ft (17.72in x 78.4in)
Cut Your Own Size and Shape
Easily Wipe Off
Free 5 Chalks
(2White+1blue+1pink+1yellow)
1 set of 2 pieces
1 Whiteboard Sticker
&
1 Blackboard Sticker
Those are completely Suitable for Office and Home!!!
Perfect Educatioal Materials for Kids with Fun~~!!!

Harganya cuma RM 39.00 (belum masuk postage)
Lagi banyak beli, lagi banyak discount!!!


Sonang je kan.. korang just lekatkan kat dinding.. then dah boleh lah anak-anak korang menconteng sesuka hati beliau...

Ni beberapa contoh gambar yang dapat aku google untuk korang... Maybe boleh gunakan idea diorang untuk sticker ni..


Monday, February 10, 2014

Tanda-tanda IMAN ditarik dari hati

"Tanda-tanda Iman ditarik dari hati (ditutup pintu hatinya) ialah Allah akan sibukkan dirinya dengan urusan dunia..."  -  mafhum riwayah

Kata ustaz, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi...

Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia...
Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak
Allah akan sibukkan kita dengan urusan menjalankan perniagaan.
Allah akan sibukkan kita dengan urusan menambahkan harta.
Allah akan sibukkan kita dengan urusan mencari pengaruh, pangkat dan kuasa...

Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan...

Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT...dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia...kerana tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah...tidak akan Allah ciptakan manusia sekiranya tujuan hidup untuk merebut habuan dunia..

Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.
Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, rumah besar, kereta besar...

Kenapa...

kita tidak pernah cemburu melihat ilmu orang lain lebih daripada kita..
kita tidak pernah cemburu melihat orang lain lebih banyak amalan daripada kita..
kita tidak pernah cemburu apabila melihat orang lain bangun di sepertiga malam...solat tahajud dan bermunajat...
kita cemburu apabila melihat orang lain menukar kereta baru yang mewah...tetapi jarang kita cemburu apabila melihat orang lain yang boleh khatam Al'Quran sebulan dua kali...

Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman....apabila duit, harta dan pangkat mengatasi segala-galanya....setiap kali menyambut hari jadi...kita sibuk nak raikan sebaik mungkin...tetapi kita telah lupa..dengan bertambahnya umur kita...maka kita akan dipanggil Illahi bertambah dekat...kita patut bermuhasabah mengenai bekalan...ke satu perjalanan yang jauh..yang tidak akan kembali..dan buat selama-lamanya.

Sahabat yang ku sayang..

Kerinduan bertemu Allah subhanahu wa ta’ala umpama angin semilir yang menerpa qalbu, membuatnya sejuk dengan menjauhi gemerlapnya dunia. Siapapun yang menempatkan qalbunya di sisi Rabb-nya, ia akan merasa tenang dan tenteram. Dan siapapun yang melepaskan qalbunya di antara manusia, ia akan semakin gundah gulana.

Ingatlah! Kecintaan terhadap Allah tidaklah akan masuk ke dalam qalbu manusia yang mencintai dunia.

Ketahuilah wahai sahabat

Jika Allah subhanahu wa ta’ala cinta kepada seorang hamba itu, maka Allah subhanahu wa ta’ala akan memilih dia sebagai tempat pemberian nikmat-nikmat-Nya, dan Ia akan memilihnya di antara hamba-hamba-Nya, sehingga hamba itu pun akan menyibuk kan dunianya hanya dengan ibadah kepada Allah. Lisannya senantiasa basah dengan berzikir kepada-Nya, anggota badannya selalu dipakai untuk berkhidmat kepada-Nya.

Ya Allah, cintailah aku dan keluargaku.janganlah Kau berpaling dari kami...

Pilihlah kami sebagai tempat pemberian  nikmat-nikmatMu.

Aamiin."


#ingat mengingati utk diri sendiri dan kawan;-)

Wednesday, January 22, 2014

Kasihi 'Orang Tua' kita

Perkongsian dari group kat whatsapp...

[流泪] 

Dahulu kala di suatu negeri pernah ada tradisi membuang orang yang sudah tua ke hutan. Mereka yang dibuang adalah orang tua yang sudah tidak berdaya sehingga terlihat memberatkan kehidupan anaka-anaknya. 

Pada suatu hari ada seorang pemuda yang berniat membuang ibunya kehutan, karena si Ibu telah lumpuh dan: agak pikun. Si pemuda tampak bergegas menyusuri hutan sambil menggendong ibunya. Si Ibu yang kelihatan tak berdaya berusaha menggapai setiap ranting pohon yang bisa diraihnya lalu mematahkannya dan menaburkannya disepanjang jalan yang mereka lalui. Sesampai di dalam hutan yang sangat lebat, si anak menurunkan ibunya dan mengucapkan kata perpisahan pada ibunya sambil berusaha menahan sedih karena ternyata dia tidak menyangka tega melakukan perbuatan ini terhadap ibunya. Justru si Ibu yang tampak tegar, dalam senyumnya dia berkata “Anakku, Ibu sangat menyayangimu. Sejak kau kecil sampai dewasa Ibu selalu merawatmu dengan segenap cintaku. Bahkan sampai hari ini rasa sayangku tdk berkurang sedikitpun. Tadi Ibu sudah menandai sepanjang jalan yang kita lalui dengan ranting-ranting kayu. Ibu takut kau tersesat, ikutilah tanda itu agar kau selamat sampai di rumah. ” Setelah mendengar kata-kata tersebut, si anak menangis dengan sangat keras, kemudian langsung memeluk ibunya dan kembali menggendongnya untuk membawa si Ibu pulang ke rumah. Pemuda tersebut akhirnya merawat Ibunya dan sangat mengasihinya sampai Ibunya meninggal. 

Pesan moral: hanya “Orang Tua” yang mengerti kita dan batinnya akan menderita kalau kita susah. “Orang Tua” kita tidak pernah meninggalkan kita, bagaimanapun keadaan kita, walaupun kita pernah kurang ajar kepada orang tua kita. Namun “Orang Tua” kita akan tetap mengasihi kita. 

Mulai sekarang mari kita lebih mengasihi “Orang Tua” kita selagi mereka masih hidup dan berikanlah doa tulus untuk setiap kebahagiaan mereka..



#copy jangan tak copy kalau sayang ibu dan ayah..

#copy_paste

........................آمِّينَ... آمِّينَ... آمِيْنُ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن َ......................

Tuesday, January 21, 2014

Jenis-jenis status FB yang ada tujuan tersirat

Okei.. lama nya tak menconteng arang kat blog ni.. busy la konon.. hehe..

aku just share SOMETHING kat korang..

hasil copy & paste dari facebook.. BACALAH!

apa mood korang?


Jenis-jenis status FB yang ada tujuan tersirat


1. Check in kat hospital siap snap gambar sambil ayat sendu2 suruh doakan anak, suami etc.. padahal nak bagitau check in kat Prince Court Hospital… pesakit pun cuma demam manja2 je.. Kata lah warded kat GH wad kelas 3, mati hidup balik takkan ‘check in’ status fb kan.. huhu

2. Snap gambar anak dalam umah dengan caption ‘alahai anak mama ni bla bla bla…’.. padahal nak tunjuk sofa, tv or perabot baru yg jadi objek latar belakangnya.. Yerla kalau tak buat macam tu orang tak tau kan.. Takkan semua orang nak jemput datang rumah..

3. Syukur tak henti2.. ‘Alhamdulillah rezeki yang semakin melimpah ruah, makin masyukk..bla bla bla’.. Alhamdulillah itu dan ini.. padahal nak orang tau betapa mewah atau kayanyer dia sekarang (sebenarnyer takde pun).. Kalau ikhlas nak bersyukur, terus lah sujud kepada Allah swt.. sesungguhnya Allah itu ada dimana2.. tak perlu guna fesbuk sebagai orang tengah!!

4. Tangkap pic dalam kereta…eh pastinyer kena nampak stereng sekali.. Caption, biasala.. ‘Ala jam la jalan… gud morning semua.. letih la hari ni.. etc etc..’ Padahal nak tunjuk lambang kat stereng kereta tu.. Hello kalau bawak Lamborghini ke Porche ke ok la.. Setakat Honda, Toyota, Nissan dan yang sewaktu dengannya, rentikanlah dik !

5. Check in kat shopping mall dengan status ‘shopping untuk hilangkan stress’ atau ‘ahhh hari2 shopping, abes la duit i..’ atau ‘hmm I kalau bershopping mcm ni la..susah nak berhenti’… hahaha kelakar kan.. sebenarnya nak bagitau orang lain yang dia banyak duit boleh shopping hari-hari. Ade yang jenis siap snap gambo paper bag lagi, nak tayang brand.. nak lagi parah siap snap tanda harga.. kalau gitu sah lah, korang ade penyakit ‘CULTURE SHOCK’ !

6. 24 hours duk update pasal anak dia.. anak dia la paling cerdik, anak dia la paling comey.. mcm orang lain takde anak.. takpun sibuk update pasal Laki dia.. Laki dia la yang paling kaya, laki dia la yang paling loving, laki dia itu laki dia ini.. hmm yunk memangla itu facebook awak, tapi awak bukan Kate Middleton atau Diva Siti Nurhaliza. Orang tanak tau setiap inci pasal keluarga awak!!

7. Tangkap pic sendiri (mulut biasala muncung, herot segala bagai), dengan caption ‘muka tanpa mekap..mata panda letih tak cukup tdo bla bla bla…’ dengan harapan ade la orang lain komen.. “eh u still nampak comel la.. nampak muda la dari umur sebenar etc etc” hmm.. lu pikir la sendiri..

8. Selalunya pompuan selfie muka kunun x mekap baru bangun tido
Caption "muka serabai x mndi lg"
Walhalnya dah 2 jam belek muka & touch up supaya nmpak cantik au naturale

Dgn harapan org akan komen
"Eh antik lah... baru bangun tido pon cantik"

Haaa yang lain-lain korang isilah sendiri !

Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda:

Ertinya:
“Suatu yang paling aku khuatirkan kamu ialah syirik kecil, lalu ditanya oleh sahabat.”Apakah syirik kecil itu ya Rasulullah s.a.w?” Kemudian baginda s.a.w bersabda: ”Iaitu riak.””
(HR.Ahmad dan Baihaqi)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Perghhh... makan dalam sungguh kan.. so lepas ni korang nak update status apa kat FB?
Takut orang lain tersalah faham pulak nanti...

Opsss... korang jangan MARAH aku pulak.. ni sekadar copy & paste aku je dari FB member aku.. member aku ni pun copy & paste dari ntah sapa ntah..

JANGAN MARAH YA!!!... (versi P.Ramle)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...