Pages - Menu

Wednesday, March 16, 2016

Resepi Kuih Lepat Ubi

Assalamualaikum.

Tadi check post2 lama dari belogsheila. Rak sangka, resepi kek pisang tanpa telur paling tinggi jumlah viewer. Ramai yang nak buat kek pisang agaknya. Hihi...

Sheila pun tak sangka gak. Kek pisang yang Sheila buat hari tu, rasa sedap bangat. Rupa kek pisang tu pun cantik je. Dapat pujian dari officemate sheila. Hihi... kembang hati ni.

Kali ni Sheila nak share Resepi Kuih Lepat Ubi.

Kejadian ni berlaku 2 bulan lepas. Masa Sheila balik kampung di Johor cuti raya cina. Ayah ada beli ubi, banyak gak. Separuh Sheila dah rebus malam tu, pekena dengan sambal tumis ikan bilis air tangan mak. Sedapnya!

Lagi separuh ubi ubi tu nak buat apa ye?

Tetiba terlintas kat kepala ni nak buat lepat. Ok jugakkan. Bahan2 semua ada kat rumah. Mula2 mak kata nak buat petang, tapi Sheila dengan adik nak buat cepat sikit, sebab adik nak balik seremban maghrib tu. Takut tak sempat pulak kalau tunggu mak balik dari balairaya.

Semangat sheila google resepi Lepat ubi.

Resepi Kuih Lepat Ubi

Bahan2 nya:

5 cawan Ubi siap blend (kalau rajin korang sagat, kalau tak rajin korang potong kecik2 dan blend.. cara nak cepat, haha!!!)
2 cawan Kelapa parut
1/2 cawan Santan pekat
1 1/2 cawan gula pasir
5 sb Tepung ubi
1 1/4 cawan Gula merah (masakkan dulu dengan 1/2 cawan air dan tapis)
1 sk Esen vanila
Secubit garam
Daun pisang untuk balut.

Cara buat kuih lepat ubi ni tak susah sangat pun. Ok la untuk first timer macam Sheila dengan adik nak buat.

1. Potong kecik2 ubi dan blend.
Tapis ubinya. Air tapis tu jangan buang dulu. Nak ambil mendakan ubi tadi.
Campurkan ubi yang dah tapis dengan mendakan ubi. Gaul sebati.
2. Masukkan kelapa parut, santan, gula pasir, tepung ubi, air gula merah, esen vanila dan garam. Gaul sebati semua. Hampir siap da tu.

3. Potong daun pisang, layurkan dan lap.

4. Masak air untuk kukusan.
5. Mula membungkus kuih lepat ubi. Caranya masukkan 2 sudu besar campuran ubi tadi, dan lipat. Cara lipat ni tak tahu nak ajar macam mana. Korang imagine je lah kuih lepat kat kedai ye. Haha...


6. Habis bungkus semua campuran ubi tadi. Bolehlah kukus selama 40 minit dengan api sederhana.

7. Sejukkan dan dah boleh hidang.

Yeah! Berjaya membuat Kuih Lepat Ubi. Boleh buat lagi lepas ni.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...