Pages - Menu

Saturday, March 28, 2015

Tips berguna menghadapi GST

Ramai yang risau bila Malaysia nak mula kutip GST.

Ye! Opkos risau. Ini maknanya perbelanjaan bulanan kita akan bertambah daripada biasa. Walaupun hanya kadar 6%, tapi sungguh banyak kesannya dalam perbelanjaan kita.

So apa kita perlu buat?

Ramai yang bagi cadangan suruh BUAT BISNES tapi boleh ke?

Ini perkongsian dari masta Shaklee saya Kak Cery. Maka saya nak kongsikan disini. Semoga ia menjadi tips yang berguna untuk kita menghadapi GST.


***

Contoh TERBAIK menghadapi GST

Ambil contoh Case 1,let say perbelanjaan bulanan anda RM3000.
Additional GST 6%= 3000 x 6%= RM180

Perbelanjaan bulanan ni merangkumi semua- bil2,yuran2,makan minum,ansuran bulanan,semuanya

Ini bermaksud anda perlukan tambahan RM180 setiap bulan. Takkan nak pinjam orang atau bank tiap bulan,betul tak? Or takkan nak korek tabung saving tiap bulan.

Mana nak dapat RM180?

Buat part time bisnes, yes!

Anda cuma perlu JUAL ( yes,jual! Bisnes perlu ada jualbeli).

Cadangan jualan set cantik
6 tin ESP
6 botol Vit C
4 botol Alfalfa
3 botol BComplex
3 botol Vitalea
1 botol Omega
1 botol vit E

Dan anda akan dapat 11% bonus peribadi hasil jualan diatas lebih kurang RM206.

Mudah bukan. Mudah sangat. Tak perlu jual beratus. Cuma fokus untuk bantu 6 orang diluar sana yang sedang mencari set cantik. (Rakyat malaysia saja ada 30juta, kita doa nak 6 orang ja.
Insyaallah, Tuhan mudahkan niat kita)

Tak perlu risau mana nak korek untuk tambahan RM180 tiap bulan. Malah dapat extra RM20 (bolih belanja I coklat sebab bagi tips ni)

Oh ye, mungkin akan ada yang tanya, bagaimana nak jual? Tiada kedai. Malu nak bukak mulut.

Ok mudah sahaja. Konsepnya SHARING. Semua orang ada masa 24jam, anda cuma perlu rajin update FB/blog setiap hari.

Mudah sangat sebab saya dah pun bagi senarai set yang perlu anda fokus (set di atas cuma cadangan, anda bolih pilih set berdasarkan vit yg anda suka, dapatkan khidmat nasihat dari mentor bisnes anda).

Saya percaya mentor anda pasti akan beri tips tambahan. Group saya ada ramai yang bersedia bantu anda.

Mudah bukan. Tiada lagi kerisauan mana nak cari tambahan wang tiap bulan.
Saya dah pun tunjuk cara bagaimana anda boleh dapat RM200 tiap bulan

Okey itu kalau kes perbelanjaan bulanan RM3000. Bagaimana kalau perbelanjaan bulanan RM5000, RM10k, RM2000, tak kisahlah berapa pun, konsepnya sama macam di atas.

Ketahui berapa tambahan after GST, kira % bonus peribadi yang anda perlukan, listkan senarai produk, kemudian SHARING! SHARING! dan SHARING!

Thats All . Lepas tu tiap tengah bulan, tunggu bonus masuk.



***


Korang tak tau nak bisnes apa?

Contact je Sheila. InsyaAllah, saya cuba kongsi mana yang termampu.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...