Pages - Menu

Sunday, May 24, 2015

Resepi Buttermilk Chicken

Hujung-hujung minggu ni terasa nak share 1 resepi ni. Dah lama sebenarnya Sheila draft. Tapi tak publish gak. Hari baru berpeluang nak publish.

Actually resepi ni dari adik saya. Katanya dia masak special untuk suami tercinta. Suami dia ni suka makan ayam. Ayam, ayam, ayam... hari2 lauk ayam. Lauk ikan memang jarang2 le dia nak merasa. Sayang suami le katakan, ikutkan je la.

So, untuk bagi kelainan resepi ayam. Adik pun buat lah resepi special ni, Buttermilk Chicken.

Tengok gambar pun Sheila dah teruja. Tapi tak berkesempatan nak try buat. Sebab tak cukup bahan. So, Sheila share kat sini dulu. Kot kot bila2 nak buat, boleh refer kat sini.

#resepi : Buttermilk Chicken


Bahan-bahannya:

Ayam bahgian dada/isi
Tepung goreng ayam
Serbuk kunyit +garam+serbuk kari
Telur
Daun kari
Buttercup/majerin
Susu cair
Bawang putih
Cili sikit
Garam

Cara membuat Buttermilk Chicken:

1. Goreng ayam
Mula-mula perap ayam dengan serbuk kunyit +garam+serbuk kari tu dulu.
Pastu goreng ayam tu mcm goreng ayam kfc pakai tepung goreng ayam. Dan tepikan..

2. Buttermilk
Cairkan butter anggaran 2 sudu
Dah cair masukkan bawang tumis kan. pastu letak susu cair ikut kepekatan mana yang nak. Kacau2 pastu masukkan daun kari. Masak smpai pekat2..

Dah siap masak buttermilk campurkan dengan ayam tadi... Siap!

Sedap!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...