Pages - Menu

Monday, December 14, 2015

Resepi kek pisang kukus tanpa telur

Assalamualaikum.

Alhamdulillah...

Selangor menang bola sepak Piala Malaysia. Dan Sheila sebagai seorang rakyat Johor yang bekerja di Selangor, dan isteri kepada rakyat Selangor berpeluang merasai cuti peristiwa hari ni.

Yeah!!! Cuti!!! Itu yang korang suka kan.

Menang bola pun suka gak. Sebab dah 6 tahun menetap kat Selangor ni, terasa gak la tempias happy menang bola. En.abang? Dia memang happy giler la. Tak sia2 dia beli jersi Selangor Misi 33. Memang misi 33 tercapai kali ni. Next time kalau Selangor masuk final lagi, kena lah beli jersi Misi 34 pulak.

Dan cuti peristiwa yang Dato Seri Azmin bagi ni, Sheila tak men sia2 kan. Dengan jayanya Sheila mencuba buat kek pisang.

Resepi kek pisang kukus tanpa telur

Pisang ni mertua bagi minggu lepas. Ingatkan 2 sisir je, rupanya ada 1 lagi en.abang perap dalam plastik sebab belum masak lagi. Sheila baru perasaan sabtu lepas. Dah nak balik rumah mertua semula da. So pisang nya masuk peti sejuk je la.

Dok fikir menu nak medang, ingat nak buat cekodok. Tapi macam dah biasa buat. Tu yang menggoogle resepi apam pisang. Terjumpa lah resepi kek pisang kukus tanpa telur.

Resepi kek pisang kukus tanpa telur

Sheila memang cari resepi yang tak guna telur, sebab tak ada mixer nak pukul telur sampai kembang. Cari yang tanpa telur, senang je buatnya.

Bahan2 semua dah ada kat rumah kecuali minyak jagung. So sheila tukar dengan marjerin yang di cairkan.

Resepi kek pisang kukus tanpa telur

1/2 cawan pisang yang di lenyek dan di blend (anggaran 6-7 biji rasanya)
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
Setengah cawan gula (ni sheila blend bagi jadi macam gula kastor)
Secubit garam
1/2 cawan minyak jagung (sheila tukar pada marjerin yang dicairkan

1. Campurkan bahan kering iaitu teping gandum, baking powder, soda bikarbonat, gula dan garam.

2. Masukkan pisang yang dah di blend. Gaul dan gaul.

3. Masukkan marjerin yang dah dicairkan. Gaul, gaul sampai sebati.

4. Masukkan dalam loyang atau bekas yang bersesuaian.

5. Bila air kukus dah didih, so boleh lah kukus anggaran masa dalam setengah jam.

Tadaaa... siap hidang.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...