Pages - Menu

Tuesday, October 20, 2015

6 tindakan semasa jerebu

Assalamualaikum.

Sheila sekarang ada dalam kereta. Menunggu kawan jumpa kawan dia. Tengok keadaan kat luar ni dari dalam kereta ni semakin teruk jerebu. Rasanya minggu lepas tak ada lah seteruk ni.

Sepanjang perjalanan Sheila dari Sg. Buloh ke Selayang ke HKL dan sekarang di Amcorp Mall, nampak seperti jerebu yang kekuning-kuningan. Jarak penglihatan pun sangat2 terbatas.

Dan dapat info dari member Sheila di whatsapp yang sekarang ni jerebu dah tahap bahaya. Udara beracun.

Ini pesanan dari sorang student phd meteorology, tolong jangan terdedah kat luar sangat. Ipu dah sangat tinggi. Rata2 selangor dah cecah 200 ke atas. Pj, shah alam mungkin dah 250+. Hari ni dah start masuk asap kuning (might as well beracun). Bahaya untuk paru2. Media hebahkan bawah 200. Tak nak bagi panik .

Tak tahu la betul ke tak. Tapi memang permandangan yang Sheila lalu tadi memang kekuning-kuningan. Takutnya! Merbahaya! Lebih2 lagi untuk orang yang berada di luar. Macam Sheila :(

So, untuk perkongsian semua. Tips tindakan semasa jerebu.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...